Viggo Schulstad

Brutăria noastră a fost fondată în anii 1880 de Viggo Schulstad în Copenhaga, unde meticulozitatea și perfecționismul au contribuit la modelarea universului brutariei daneze. 

Povestea lui Viggo Schulstad

Fondată în Danemarca de Viggo Schulstad în 1880, Schulstad poartă o  moștenire individuală: pasiunea pentru brutărie combinată cu atenția pentru detalii care, încetul cu încetul, au revoluționat industria de panificație.

Și la fel ca Viggo, aici la Schulstad încă ne bucurăm de lucrurile mărunte - zâmbetul persoanei dragi, aroma de pâine sau de foietaj proaspăt scos din cuptor. Pentru că, dacă e să ne întrebi pe noi sau pe orice scandinav, aceste lucruri dau gust vieții. Să te bucuri de micile plăceri.

Vizionează clipul și află cum obsesia unui om pentru perfecțiune a modelat una dintre cele mai importante brutării din lume (dacă ne dai voie să ne considerăm așa).

1880 - Un început nesigur

Când Viggo Schulstad, în vârstă de 32 de ani, și-a deschis prima brutărie la Copenhaga, nu știa prea multe despre pâine. Dar se pricepea la afaceri. Și fiindcă oamenii migrau spre orașe, a văzut o oportunitate. Cu toate acestea, concurența a fost dură, iar brutăria lui Viggo a întâmpinat o perioadă grea care a durat aproape un deceniu.

1890 – Fără parteneri

Pentru a spori calitatea pâinii, Viggo Schulstad a mutat producția în unități noi și îmbunătățite. Și-a luat rămas bun de la partenerul său Wilhelm Irgens și a schimbat numele companiei din „Store Kongensgade Bread Factory” în „Viggo Schulstad’s
Bakeries”. Dar pentru a depăși perioada de secetă, compania a pornit o nouă aventură în lumea știnței.

1891 – Un strop de știință

În anii 1880, pâinea de secară era făcută cu maia foarte acidă, spre îngrijorarea medicilor și în dauna stomacurilor. Dar într-o zi, Viggo Schulstad a dat peste un articol scris de chimistul Christian Ludwigsen, care susținea că a găsit o modalitate de a coace o variantă mai sănătoasă a pâinii de secară. La scurt timp, cei doi și-au unit forțele în căutarea pâinii fără aciditate.

1893 – Ordine și disciplină

Pe vremea aceeea, puteai să găsești un chiștoc în pâinea de secară și nu te-ar fi surprins. Totuși, Viggo Schulstad a înțeles că nu poți face pâine de calitate într-un mediu nesănătos. Așa că a interzis în brutăriile sale fumatul, mestecatul tutunului și – slavă Domnului – frământarea aluatului cu picioarele goale. 5 ani mai târziu, restul țării a urmat exemplul. 

1896 – Evrica!

În timp ce Viggo Schulstad a continuat să îmbunătățească condițiile de lucru cu iluminat electric, facilități de spălare și cursuri rapide despre igienă, Christian Ludwigsen a aplicat metoda sa științifică rețetelor de pâine de secară. În curând,
duo-ul dinamic a putut lansa o pâine cu malț inovatoare, fără maia și cu beneficii digestive dovedite. În sfârșit, afacerea a „decolat”.

1902 - O revoluție în lumea panificației

Curând, cei doi pionieri au fost recunoscuți ca experți în panificație, dornici să-și îmbunătățească producția până la cel mai mic detaliu. În 1902, Viggo Schulstad a deschis o nouă brutărie cu toate inovațiile tehnologice ale vremii, punând accent pe materiile prime proaspete, o igienă desăvârșită și pe condițiile de muncă ale angajaților care erau foarte avansate pentru acele timpuri.

1917 - Brigada de panificație

În timpul primului război mondial, prețurile materiilor prime au crescut vertiginos. În timp ce multe companii au dat faliment, Viggo Schulstad a unit patru mari brutării din Copenhaga într-o singură companie. Principiile Schulstad și Ludwigsen au fost implementate în toate brutăriile, iar fundația companiei moderne Schulstad a fost pusă la punct.

 

6 decembrie 1921 - Viggo Schulstad s-a stins din viață

Viggo Schulstad moare la vârsta de 73 de ani, acasă în Klampenborg, la nord de Copenhaga...dar moștenirea sa referitoare la calitate, inovație și atenția pentru detalii este păstrată vie.